Фонд на Сiti инвестира в ХювефармаCiti Venture Capital International (CVCI), част от Citi Group, ще придобие 38% от капитала на българският производителят на ветеринарни медикаменти "Хювефарма" АД, съобщиха международните агенции. Подробностите относно финансовите параметри и структурата на сделката не се споменават. Не е ясно кои от настоящите акционери са продали изцяло или частично дела си.
Инвиститор
CVCI е част от Citi Capital Advisors, основано през 2001 г. От Интернет сайта на CVCI става ясно, че то е водещ инвеститор в дяловото инвестиране и инвестиционен консултант с фокус върху развиващите се пазари. Частни инвеститори, консултирани от CVCI имат инвестиции в Азия (вкл. Китай и Индия), Централна и Източна Европа, Латинска Америка и в други райони, където CVCI вижда ясен потенциал за растеж и създаване на стойност.
CVCI разполата с 40 инвестиционни консултанти, намиращи с в целия свят, както и с широки локални и регионални мрежи от сътрудници в развиващите се райони. Инвестиционните консултанти на CVCI имат разнообразен опит в капиталовото инвестиране и познания в специфични индустрии като IT услуги, аутсорсинг на бизнес услуги, търговия на дребно, фармацевтиката, телекоми, финансови услуги и възобновяемите енергийни източници.
Понастоящем CVCI управлява около 7 милиарда долара активи. Our investment professionals have extensive experience in private equity investing with specific industry expertise in IT services, business services outsourcing, retailing, pharmaceuticals, telecom, renewable energy and financial services.
В свое интервю, Сунил Наир, директор на CVCI за Европа, Близкия Изток, Африка и Индия е казал че следят „Хювефарма" от няколко години и вярвамт в силния й растеж заради портфейла от нови продукти, които предстои да бъдат регистрирани на всички основни региони от ветеринарния й бизнес по света. Той е изразил задоволство, че "Хювефарма" ще допълни портфолиото от компании на CVCI, тъй като именно върху такива дружества се фокусира фондът.
Таргет
Хювефарма” АД, като същата е специализирана в производство и търговия на активни фармацевтични субстанции, продукти за ветеринарна медицина и животински хранителни добавки.
Компанията разполага и с множество на брой търговски дружества на основните си пазари: САЩ, ЕС, Русия, Китай, Тайланд, Тайван и др., където дружеството продава 65% от продукцията си. На 2 юли 2010 компанията съобщи, че е отворила свои офиси в Индия и Бразилия.
Производствените предприятия и изследователските и центрове са базирани в Европа и САЩ, включително „Биовет” АД, Разград, в което от май 2010 г. Хювефарма притежава 81,32%. Освен в България "Хювефарма" произвежда своите продукти и в Сейнт Луис, Мисури.
На скоро, „Хювефарма” АД обяви, че започва строителството на завод за „Биотехнологии и фармацевтични продукти” на площадката на „Биовет” АД. Официалната церемония за „първа копка” ще се състои на 16. 10. 2010 от 15 часа в гр. Разград. Стойността на инвестицията е 25 милиона евро и ще бъде реализирана за 12 месеца. В резултат на това производственият капацитет на „Биовет” ще се увеличи двойно.

Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на „Биовет” АД и изпълнителен директор на „Хювефарма” АД, основен акционер в „Биовет”, пред Агенция “Фокус” заяви: „Смятам, че дори и в кризата на база на нашето ноу-хау и на нашите технологии успяваме да се справяме успешно и да показваме един сериозен ръст в продажбите, средно годишно около 20 %, през последните години. Смятаме, че това се дължи основно на опита и на ноу-хауто, което притежаваме като компания, и на нашите специалисти – привлекли сме такива от САЩ, от Европа. Много от тях до скоро са работили в големи мултинационални фармацевтични компании. Ноу-хауто, което е концентрирано при нас, дава резултати.”

Автор:
B2B Net
www.b2bnet.info